Møte med Jon Jutrem under glassutstilling ved Nøstetangen.

Jon Jutrem - på Kari Mostads glassutstilling ved Nøstetangen i 2018

Vi møtte Jon Jutrem på glassutstillingen til Kari Molstad ved Nøstetangen i 2018. Et sammendrag av samtalen har vi fått lov å gjengi her. Det er denne admin’s bidrag til en beskjeden Jutrem som ikke gjerne skriver om seg selv.
Jon Jutrem, som ER Glassmenageriet, har hele livet hatt et nært forhold til tingene han omgir seg med. Hans far, Arne Jon Jutrem, en av kunstnerne som sto i sentrum for design på Hadeland Glassverk på 50- og 60-tallet, ga videre interessen for design, kunst og kunstetikk. I dag er dette Jon Jutrems levebrød og hovedinteresse. Han tar vare på en arv, han samler, han informerer og han selger utsøkte produkter. Kunnskapen han har i dag, startet allerede i barneårene. Familielivet var sterkt preget av design og kunst. Omgang med designere og kunstnere fra Hadeland Glassverk og PLUS, men også farens kunstnervenner fra hele verden, var normalitet. Opphold i Paris som 9-åring og andre opplevelser i forbindelse med farens kunstner-liv gir ham fortrinn i samtaler omkring temaet også i dag. Når du handler med Jon Jutrem eller stikker innom butikken på Jevnaker, får du alltid en porsjon info med på kjøpet. Han snakker gjerne om tingene han samler og tingene han selger.

Gi Jon Jutrem et glass av klasse i hånden og legg merke til med hvilken omsorg og forsiktighet han behandler tingen. Jon Jutrems omgang med disse tingene, vidner om kunnskap, respekt og omtanke. En samler med store tanker om gjenbruk, videreformidling og konservering. En god balanse i dagens miljødebatt. Skap en livsstil av brukt, god design og bidra samtidig til å spare miljøet.

Gammelt glass er også Jon Jutrems store interesse. Kunnskapen er stor. Eksakt sted- og tids-bestemmelse på over 150 år gammelt glass trenger et trent øye. Usikkerhet omkring udokumenterte produkter er viktig og ofte riktig. Derfor er ydmykhet overfor riktig gamle antikviteter en dyd, forteller han. Lytt til fagfolk på dette området, konkluderer denne admin.